Nyheder

Hold dig opdateret

25 dec. 2020

25 meters udsigtstårn ved Vadehavet møder kritik: 'Man vil tivolisere naturen og lave den om'

Flere lokale glæder sig dog til ny turistattraktion i Sønderjylland

Store turistmagneter bygget midt i naturen er blevet populære flere steder i landet.
Ved Rønnede på Sjælland ligger det 45 meter høje Skovtårn. På Fanø kommer der muligvis et nyt naturcenter i et klitområde, og tidligere har der været diskussioner om, hvorvidt der skulle laves ’selfie-platforme’ på Himmelbjerget.
Men det er en ærgerlig tendens, hvis man spørger Hans Henrik Bruun, der er forsker og underviser i biologisk mangfoldighed ved Københavns Universitet:
- Jeg ser en øget tendens til, at man vil tivolisere naturen og lave den om, så den bliver mere brugervenlig frem for bare at lade den være natur.
I Skærbæk i Sønderjylland vil man dog gerne gøre naturen mere brugervenlig.
Her har ni lokale investorer fra byen nemlig fået en idé.

De vil bruge 24 millioner kroner på at opføre et 25 meter højt udsigtstårn med kig ud over Nationalpark Vadehavet, der er på Unescos liste over verdensarv.
Udsigtstårnet - der skal hedde Marsktårnet - er tegnet af den danske arkitekt Bjarke Ingels' tegnestue, BIG, og forventes at stå klar i løbet af foråret.
Jørgen Hansen, talsperson for de ni investorer bag projektet, afviser, at der er tale om at lave 'tivoli' i naturen:
- Der er delte meninger om; vi synes, det passer rigtig godt ind, og andre synes måske, det passer knapt så godt ind. Men sådan er det jo.

’Det er ikke for naturens skyld’
Men der er rigeligt med turistattraktioner i den sønderjyske natur. Her finder man nemlig både Nationalpark Vadehavet, Tøndermarsken og hele digesystemet.
Sådan lyder det fra Jan Ravnborg, der er lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening i Tønder.
- Og så passer tårnet slet ikke ind hernede. Det er en attraktion for attraktionens skyld. Det er ikke for naturens skyld.
At storslået arkitektur er nødvendigt for at lokke turister fra ind- og udland ud i naturen, er en fejlvurdering, mener han.

En udmelding, forsker og underviser i biologisk mangfoldighed ved Københavns Universitet Hans Henrik Bruun deler:
- Det er superfedt, at der kommer mange mennesker ud og oplever naturen. Men de fleste bliver jo tiltrukket af, at naturen er vild og uregerlig, og noget der kommer spontant - noget der ikke er planlagt, for så ville man gå ind i en have eller en park.
Investorernes talsmand, Jørgen Hansen, mener dog ikke, at attraktionen vil forhindre folk i at bruge den vilde natur:
- Jeg synes godt, at folk kan finde ud af at komme ud i naturen. Om sommeren kører folk rundt herude, holder stille og ser sort sol og går tur ud til Ballum Sluse og ser Vesterhavet, uanset om det regner og stormer.

Lokal opbakning: ’Vi mangler lidt opblomstring’
Selvom flere naturfolk er kritiske over for det kommende udsigtstårn - som ledsages af både en restaurant, minigolfbane og autocamperplads - ser de lokale i området frem til, at byggeriet står færdigt.
- Jeg synes, det passer ind, fordi der ikke er noget højt i nærheden, så man vil automatisk lægge mærke til det. Jeg skal helt sikkert have min kone og børn med ud og se det, lyder det fra Odysseus Frederiksen fra Bredebro.
Også Magnus Christensen fra Skærbæk ved, hvad han mener om Marsktårnet:
- Prima, prima – det er alletiders. Det er et godt initiativ. Vi har brug for det her i Skærbæk, for byen er kørt lidt ned. Vi mangler lidt opblomstring.
Modsat naturfolkene mener Hans Petersen, der også selv bor i Skærbæk, at Marsktårnet falder godt sammen med den sønderjyske natur:
- Jeg synes, det er helt fantastisk for vores område. Vi ligger i et naturskønt område, og nu får man mulighed for at se det hele 25 meter højere oppe. Jeg synes, det er fantastisk.
De ni lokale investorer har indgået en aftale med Skærbækcentret, der vil stå for den daglige drift af attraktionen.
Forventningen er, at det vil koste omtrent 75 kroner at komme op og se udsigten fra tårnet.

 

Læs artiklen her