Nyheder

Hold dig opdateret

30 aug. 2021

NYT UDSIGTPUNKT PÅ KANTEN AF VADEHAVET GIVER PANORAMISK UDSIGT TIL UNIK DANSK NATUR OG LANDSKAB

Besøgende får et 360 graders kig, hvor man i klart vejr kan se 18 km mod horisonten. Marsktårnet er en del Marsk Camp, som er en ny turistdestination for lokale og turister, der vil opleve områdets natur, der er på UNESCOS verdensarvliste.

Nationalpark Vadehavet er kendt for sin enestående natur og dyreliv. Vadehavet er et vigtigt mellemstop for millioner af fugle på deres migrationsrute hvert år i træktiden, når det skiftende tidevand ved ebbe blotlægger et bugnende spisekammer af forskellige bund dyr såsom orme og muslinger - et ideelt sted for fuglene at tanke op på deres lange rejser mod fjernere himmelstrøg. Vadehavets størrelse og dets betydning for økosystemet har sikret området en plads på UNESCO's Verdensarvsliste siden 2014. Området bærer også præg af menneskets aftryk, som gennem tiden har været med til at forme landskabet i deres bestræbelser på at tilpasse sig et liv på naturens præmisser.

Nu kan det flade landskab og den unikke natur opleves fra en helt ny vinkel. Med sine 25 meters højde rejser Marsktårnet sig nemlig over det flade landskab ved Skærbæk, som et observations- og udkigstårn, der giver besøgende mulighed for at kaste blikket ud over det omgivende natur- og kulturlandskab. Fra toppen åbner horisonten sig, og man kan se ud over den flade marsk og til Vadehavet - med chancer for at overvære naturfænomener, som blandt andet sort sol.

 

Observationstårnet tilbyder 360 graders udsigt

"På grund af jordens krumning vil de besøgende gradvist få udvidet deres syn på horisonten, mens de bevæger sig op i tårnet. Fra tårnets grundplan vil man kunne skue 4 km ud i horisonten, og fra tårnets top forøges udsynet til 18 km," siger Jakob Lange, arkitekt og partner hos BIG - Bjarke lngels Group. ''Trapperne bliver bredere i toppen af tårnet og skaber derved en 110 kvadratmeters stor platform med udsyn til Esbjerg, Rømø og Sild, og ud over Vadehavet til Nordsøen."

BIG har arbejdet på observationstårnet som en del af et lokalt partnerskab med Marsk Camp Group, for at skabe en ny destination i regionen.

"Vores ambition er at hæve niveauet for turistopleve/ser i Sønderjylland og at præsentere landskabet fra en ny vinkel til turister fra hele verden. Marsktårnet bidrager med at sikre dette mål ved at hylde Nationalpark Vadehavet som UNESCO verdensarv, der kan nydes af både lokale og turister," forklarer Jørgen Hansen fra Marsk Camp.

Bjarke lngels, der er stifter og kreativ direktør hos BIG - Bjarke lngels Group, siger: 'Tårnets to snoede helix-former danner to trapper og en elevator, og stakkene med roterende cortenståltrapper gør det muligt for besøgende at gå op og ned i en spiralformet tragt, fra jord til himmel - som forbinder marsk/andet med Vadehavet," og fortsætter: "Marsktårnet er desuden et resultat af to årtiers samarbejde og venskab med smedene hos Schacks Trapper".

Med sine 36 meter over havets overflade i det flade marskområde skaber Marsktårnet sammen med de nærliggende vindmøller et synligt vartegn i regionen. I tårnets midte er der indbygget en elevator, der giver adgang for kørestolsbrugere via en rampe i stueetagen.

Det 12 hektar store område omkring Sønderjyllands nye vartegn består udover observationstårnet af Marsk Camp, som er en turistattraktion og destination der består af både restauranter, en minigolfbane, glampingtelte, et ishus samt plads til indkvartering af 126 autocampere.

 

Marsktårnet er det nyeste i rækken af BIG's projekter på vestkysten i Danmark, hvor arkitektur faciliterer og formidler et forhold mellem besøgende, landskab og natur. Knap 90 kilometer nord for Marsktårnet ligger Tirpitz Museum i klitterne tæt Vesterhavet, hvor den går i et med landskabet og fungerer som en blid modpart til den dramatiske krigshistorie som bunkerne vidner om. Få kilometer derfra, i udkanten af Aal plantage i Oksbøl, kan man fra næste år besøge Danmark historiens største flygtningelejr når Flygtningemuseet Flugt åbner. Her skal det gamles sygehus' eksisterende bygninger renoveres mens BIG har designet en ny tilbygning, der binder de to længer sammen til en buet helhed, der fortæller lejrens historie.

 

FAKTA OM MARSKTÅRNET
Navn: Marsktårnet (Marsk Tower)
Størrelse: 25m højt
Lokation: Hjemsted, Danmark
Samarbejdspartnere: Schacks Trapper (l<onstruktion); AFRV (Bygningsingeniør)

BIG - BJARKE INGELS GROUP

BIC-Bjarke lngels Group er en gruppe af arkitekter, designere, indretnings- og landskabsarkitekter, produktdesignere, researchere og opfindere baseret i København, New York, London, Barcelona og Shenzhen. Kontoret beskæftiger sig i øjeblikket med projekter i hele Europa, Amerika, Asien og Mellemøsten. BIG's arkitektur udspringer fra nøje analyser af, hvordan nutidens liv konstant udvikler og ændrer sig.

Ansvarlig partner: Bjarke lngels, Jakob Lange
Projektleder: Tobias Hjortdal
Projektteam: Matilda Blomgren, Annette Jensen, Erik Kreider, Joshua Woo, Federico Martinez De Sola, Stefan Plugaru

 

Pressekit

For mere information, kontakt venligst:
Camilla Borggaard, Head of Communications, BIC - Bjarke lngels Group, press@big.dk
Pia de Place, General Manager, Marsk Camp, +45 22791400, pip@marskcamp.com